خانه » دانستنی های دیابت » عوارض کلیوی (نفروپاتی) دیابت

عوارض کلیوی (نفروپاتی) دیابت

کلیه ها اندام های بسیار مهمی هستند. داخل کلیه ها میلیونها مویرگ وجود دارد که کار آنها تصفیه کردن و حذف مواد زائد از خون است.
برخی اوقات این سیستم تصفیه کننده دچار اختلال می شود. دیابت از جمله مواردیست که می تواند باعث آسیب به کلیه ها و اختلال در عملکرد آنها شود.

چگونه دیابت می تواند سبب بیماری های کلیوی شود؟!

هنگامی که بدن شما پروتئین مصرفی را هضم می کند، فرآیند تولید مواد زائد شروع می شود که تصفیه این مواد  بر عهده مویرگ های موجود در کلیه می باشد. مواد زائد از خون گرفته می شود و مواد مفید همچون پروتئین ها و گلبول های قرمز در خون باقی می مانند. دیابت باعث تخریب این عملکرد شده وقند خون بالا کلیه را وادار به کار مضاعف می کند و این همه کار سخت برای کلیه سبب دفع  پروتئین ها از طریق ادرار میشود.
وجود مقدار کمی پروتئین در ادرار، میکروآلبومینوری نام  دارد.اگر بیماری کلیه به موقع تشخیص داده شود می توان با درمان از پیشرفت آن جلوگیری کرد.اما در غیر اینصورت اوضاع کلیه وخیم تر شده و به مرحلهESRD(آخرین مرحله بیماری کلیه) می رسد. در این هنگام فشار کار زیاد کلیه باعث می شود توانایی تصفیه خون به شدت کاهش یافته و مواد زائد در خون تولید می شود. این امر در نهایت منجر به از دست دادن کلیه ها می شود ودر این حالت بیمار نیاز به دیالیز و یا پیوند کلیهخواهد داشت.

چه افرادی مستعد ابتلا به بیماری کلیه هستند؟

لزوما تمام افراد دیابتی به بیماری کلیوی مبتلا نمی شوند، بلکه عامل ژنتیک، میزان کنترل قند خون و فشار خون نیز در این روند موثر است. چنانچه فرد مبتلا به  قند خون و فشار خون بالا، تحت کنترل باشد احتمال ابتلا به بیماری کلیوی کاهش می یابد.

علائم بیماری کلیوی چیست؟

کلیه ها همیشه به سختی کارمی کنند، به همین دلیل نشانه ای از بیماری بروز نمی دهندتا زمانی که تقریبا تمام عملکرد کلیه از بین برود. علاوه بر این، بیماری کلیه علائم اختصاصی ندارد. اولین نشانه این بیماری تجمع مایعات در بدن استواز دیگر علائم آن می توان به کاهش خواب و اشتها، ناراحتی معده، ضعف و اختلال در تمرکز اشاره نمود.
.مراجعه منظم به پزشک از موارد ضروری و حیاتی محسوب می شود، چراکه پزشک برای جلوگیری از ابتلا به عوارض دیابت، فشار خون، پروتئین ادرار و دیگر ارگان های بدن شما را کنترل می کند.

چطور می توانم از این بیماری جلوگیری کنم؟

با نگه داشتن قند خون در محدوده طبیعی و کنترل آن، می توانید از ابتلا به عوارض کلیوی جلوگیری کنید. کنترل شدید قند خون خطر ابتلا به میکروآلبومینوری را به 3/1 و خطر ابتلا به ماکروآلبومینوری را به نصف کاهش می دهد. مطالعات دیگر نشان می دهد که کنترل منظم و دقیق می تواند باعث بهبود میکروآلبومینوری شود.

شیوه درمان در بیماران کلیوی:
خود مراقبتی

درمان موثر در بیماران کلیوی کنترل شدید قند و فشار خون است. فشار خون تاثیر زیادی در درمان کلیه دارد. حتی کوچکترین افزایش فشار خون می تواند به بدتر شدن بیماری کمک کند. چهار روش کنترل و کاهش فشار خون عبارتند از:
1.کاهش وزن

2.کاهش مصرف نمک
3.عدم استعمال دخانیات و الکل
4.انجام حرکات منظم ورزشی
دارو درمانی

اگر چهار روش مذکور برای کاهش فشار خون با شکست روبرو شد مسلما مجبور هستید از درمان دارویی برای معالجه استفاده کنید.
دقت داشته باشید تمامی داروهای فشار خون برای افراد دیابتی مناسب نیستند زیرا بعضی از آنها قند خون را بالا می برد و برخی دیگر سبب افت قند خون می شود. اما برخی از داروها مانند کاپتوپریل و انالاپریل تاثیری بر روی قند خون ندارند.

بنابراین از مصرف سرخود دارو اجتناب کنید و برای درمان دارویی به پزشک مراجعه نمایید.
رژیم درمانی

برخی از پزشکان در ماکروآلبومینوری از رژیم کم پروتئین استفاده می کنند زیرا به نظر می رسد پروتئین باعث افزایش کار کلیه ها می شود.رژیم غذایی کم پروتئین باعث کاهش از دست رفتن پروتئین می شود. انتخاب نوع و مقدار پروتئین در بیماران کلیوی بسیار مهم می باشد.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

دوازده − نه =

bigtheme